BG | EN

Съхранение на каяка

Ако се съхранява на двора, каякът, ако е полиетиленов,  е добре да се покрива, за да се предпази от слънцето. Макар качествените каяци да имат специални примеси за защита от UV - лъчите, малко повече грижа не е излишна.

Полиетиленовите каяци не трябва да се оставят да лежат продължително с дъното си върху ръб, особено ако ръбът подпира дъното в областта на кокпита. Каякът ще се деформира трайно. Погрижете се каякът да лежи върху повече точки, ако трябва, подложете нещо (напр. стиропор или гума) под носа и кърмата или го подпрете да стои странично.

При транспортиране не притягайте полиетиленовия каяк върху покрива много силно. Не използвайте колани с тресчотка, а само такива с контра и притягане на ръка. Ако оставяте каяка върху колата за продължително време, например през нощта - охлабете коланите.

Съхранение на каякИма различни конструкции за съхранение на каяк в гаража, но най-простото и евтино решение "направи сам", Ви показваме тук. Всичко, което Ви трябва са 2 колана по приблизително 1,5 - 2 метра,  катарами (закопчалки), 2 дюбела с винтове и големи шайби. Проблемът е, че дори двама човека трудно закопчават катарамите, защото едната ръка трябва да поеме цялата тежест на каяка, а другата да закопчее катарамата сама.

По-стилно, лесно и удобно решение е да използвате готов продукт, като например стойката за стена на Eckla, която идва с всички монтажни елементи в комплекта, може да се обслужва лесно и от един човек, може да се прибира до стената и има място и за греблата.

Идеята е да се спести място и колата да влиза и излиза безпроблемно.

 

 

 

сглобяеми каяци Point 65

 

Ако все пак няма къде да съхранявате каяка, Ви предлагаме склад (гардероб) за Вашия каяк. С индивидуален и денонощен достъп, SOT и подходяща стойка. Поради ограничения капацитет на гардероба го предлагаме само за каяци, закупени от нас.


 
Петър Дойчинов

 
facebook
youtube
blog